Ga naar hoofdinhoud

Sara Helpende in Opleiding, 38 jaar

Behulpzaam en eerlijk, zo omschrijft Sara zichzelf. En dan houdt ze er ook nog van om met mensen te werken. Zelf wist ze allang dat ze geknipt is voor de zorg. Toch lukte het pas met hulp van ZorgStart om daar uiteindelijk echt aan de slag te gaan.

“Meerdere keren heb ik geprobeerd om een baan in de zorg te vinden. Het lukte alleen steeds niet. Ik weet nog steeds niet wat daar de reden van is, al zeiden ze bij het ROC dat ik te oud was voor een zorgopleiding. Toen ik de advertentie van ZorgStart zag, dacht ik meteen: dat is iets voor mij! Via de website heb ik me ingeschreven en een afspraak gemaakt voor een intakegesprek met een coach.”

Sara is gewend om naar andere mensen om te zien. “Ik kom uit Eritrea. Daar zorg je veel voor elkaar. Hier gaan ouderen naar een verzorgingshuis, maar in Eritrea nemen we onze grootouders in huis, of zorgen we dat ze dicht bij ons wonen. Mijn eigen opa en oma woonden vroeger ook in de buurt.”

Inmiddels woont Sara tien jaar in Nederland. De afgelopen jaren was ze druk met haar kinderen. Ze heeft er vier, van wie de jongste 2,5 jaar is. “Ik heb eindelijk weer tijd om te werken. Mijn oudste drie kinderen gaan naar school. De kleinste gaat tot de middag naar de peuterspeelzaal en daarna is mijn man thuis. Nu loop ik twee dagen in de week stage en één dag in de week krijg ik les. Thuis zijn ze trots op me. Mijn zoon van negen jaar kijkt soms zelfs mee met mijn huiswerk.”

Sara zet zich graag in voor mensen die hulp en aandacht nodig hebben. “Ik vind het leuk om hen dat te bieden. Mijn stage als activiteitenbegeleider bij mensen met dementie – bij Vivium – past echt bij me. Dat heb ik zes jaar geleden ook al gedaan en daarom heb ik daar nu weer voor gekozen.”

Tijdens haar eigen zoektocht lukte het Sara niet om een ingang in de zorg te vinden. Daarom raadt ze anderen aan om echt bij ZorgStart aan te kloppen. “Nergens vond ik goede informatie, terwijl het via ZorgStart juist heel makkelijk ging. Straks heb ik zelfs een diploma en ben ik helpende. Ik kijk er erg naar uit om mijn diploma te halen, mijn Nederlands te verbeteren door veel met mensen te praten én om uiteindelijk een betaalde baan te vinden.”

Back To Top