Ga naar hoofdinhoud

Juliet Helpende in opleiding, 36 jaar

Juliet woonde in haar geboorteland Oeganda vlakbij het ziekenhuis. Dat Juliet nu een zorgopleiding volgt, is niet toevallig. Ook nu ze in Nederland woont, wil Juliet er voor mensen zijn: “De zorg zit in mijn hart”.

Juliet woont sinds 2014 in Nederland. In 2019 verhuisde ze naar Hilversum. “Al vrij snel ben ik gaan uitzoeken of ik hier een BBL-opleiding kon volgen. Een kennis zei dat ik eens bij de gemeente kon informeren. Zo kwam ik terecht bij ZorgStart, het WijkLeerbedrijf en Jan Vorstenbosch van het Sociaal Plein. Met hulp kon ik bij het WijkLeerbedrijf de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 1 gaan doen.”

Werken in de zorg is wat Juliet wil. “Ik hou ervan om mensen te verzorgen. In Oeganda volgde ik een opleiding verpleegkunde en werkte ik in een ziekenhuis. In Nederland wilde ik graag doorgaan met mijn vak. In de zorg is waar ik wil werken. Als kind woonde ik in de buurt van een ziekenhuis. Toen zei ik al tegen mijn moeder dat ik later verpleegkundige wilde worden. De zorg zit gewoon in mijn hart.”

Omdat Juliet de Nederlandse taal nog leert, startte ze eerst met niveau 1. “Nadat ik mijn MBO-diploma heb gehaald, kon ik door problemen tijdelijk niet verder studeren. Toen dat wel weer kon, heb ik contact gezocht met het WijkLeerbedrijf en gevraagd of ik aan niveau 2 kon beginnen. Dat doe ik nu, terwijl ik ergens anders Nederlands leer.” Juliet volgt de lessen, die nog ruim een jaar duren, met veel plezier. Daarnaast loopt ze stage bij de King Arthur Groep. “In het ontmoetingscentrum in Naarden doe ik allerlei activiteiten met mensen. We koken en eten samen, maken een praatje of we gaan wandelen.”

Studeren, werken en een nieuwe taal leren vraagt veel energie maar of het zwaar is? “Nee, dat zal ik echt niet zeggen. Ik wil dit doen en ik kán dit, daarom ben ik er alleen maar positief over. Ook tegen mezelf. Het WijkLeerbedrijf vind ik ook fijn. Iedereen is heel rustig en de docenten zijn duidelijk.”

De Nederlandse opleiding verschilt wel met de opleiding die Juliet in Oeganda volgde. “Ongeveer 25 procent van de lesstof komt overeen. In Oeganda leerden we meer over medicijnen. Hier gaat het juist over het verzorgen van oudere mensen. Dat leerden we in Oeganda toen niet, omdat mensen daar zelf voor oudere familieleden zorgen.”
Voorlopig is Juliet nog lang niet uitgeleerd. “Als ik klaar ben met niveau 2, hoop ik te kunnen doorstromen naar niveau 3 en zelfs nog naar niveau 4. Uiteindelijk wil ik, als mijn taal beter is, graag in een ziekenhuis werken.”

Back To Top