Ga naar hoofdinhoud

Gerard Huiskamerbegeleider, 51 jaar

Diploma’s om in de zorg te werken, heeft Gerard niet. Toch denkt hij in de zorg veel voor mensen te kunnen betekenen. Daarom trok hij de stoute schoenen aan en meldde zich bij ZorgStart. Mét succes, want binnenkort start hij met zijn nieuwe baan als huiskamerbegeleider bij Gooiers Erf.  “Ik had dit al veel eerder moeten doen.”

“De zorg heeft mij altijd aangetrokken. Ik durfde alleen nooit te solliciteren, want ik heb niet de juiste diploma’s. En ik dacht: ‘Wat hebben ze aan mij?’. Dat veranderde toen ik gedeeltelijk werd afgekeurd. Jarenlang was ik planner bij een krant, maar nu ging ik aan de slag als chauffeur in het zorgvervoer. Daar ontdekte ik dat ik veel voor mensen kan betekenen. Een liedje zingen voor kinderen met een meervoudige handicap, een praatje met een mantelzorger of gewoon even luisteren. Het zijn kleine dingen die al voor een glimlach bij iemand kunnen zorgen.

En toen zag ik ZorgStart op Facebook voorbijkomen. Ik heb meteen aan het UWV gevraagd of ze daar bekend mee waren. Dat was zo, ze hadden zelfs goede ervaringen met ZorgStart. Ik heb mij via de website ingeschreven en al snel daarna nam iemand contact met mij op. De diploma’s die ik wel heb, ben ik kwijt, maar ik kreeg te horen waar ik die kon opvragen. Verder kreeg ik informatie over het maken van een cv en de motivatiebrief voor bij mijn sollicitatie.

Op de website heb ik eerst een paar e-learnings gedaan. Dat ging heel makkelijk, met de iPad op de bank. Door de e-learnings kon ik proeven van de verschillende soorten zorg. Zo wilde ik graag de gehandicaptenzorg in, maar ontdekte ik dat ik daar niet de juiste kennis voor heb. In de gesprekken met de coach van ZorgStart namen we meer mogelijkheden door. Als ik iets in mijn hoofd had en wilde onderzoeken, zei zij: ‘Dat doen we, maar vergeet niet dat we ook de andere kant op kunnen’. De medewerkers van ZorgStart hebben veel ervaring en mensenkennis. Daardoor weten ze wat bij je past. Op die manier heb ik nu een baan bij Gooiers Erf gevonden. Ik ga aan de slag als huiskamerbegeleider op een gesloten afdeling. Dat is heel breed: ik maak ontbijt, breng mensen naar de kapper of taxi en maak een praatje. Als ik ooit wil doorgroeien – en ik zou daar klaar voor zijn – dan kan dat ook. Dit is echt werk dat bij me past.

Door ZorgStart ga ik nu iets doen wat ik graag wil en waar ik me goed bij voel. Misschien had ik zelf ooit de stap naar de zorg kunnen zetten, maar dat was niet zo makkelijk gegaan. En dan was ik altijd blijven twijfelen of ik wel op de juiste plek zat. Door de gesprekken met de coach weet ik nu dat dit zo is.

Inmiddels heb ik ZorgStart ook al aan iemand anders aangeraden. Daarbij heb ik verteld wat het voor mij heeft betekend. Het fijnste is de ondersteuning, die is ontiegelijk goed. Ze geven goed advies, maar laten je toch vrij. En afspraak is afspraak; ze bellen altijd wanneer ze dat beloofd hebben. Soms denk ik dat ik dit eerder had moeten doen, al was ik er dan misschien nog niet aan toe geweest.”

Back To Top