Ga naar hoofdinhoud

Dominika Ervaringsdeskundige in opleiding bij MET ggz

Het leven van Dominika is sinds enkele maanden compleet veranderd. Ze zit weer in de collegebanken en werkt bij MET ggz als ervaringsdeskundige in opleiding. ZorgStart heeft haar geholpen om in de ggz (geestelijke gezondheidszorg) aan de slag te gaan.

“Begrip, erkenning en herkenning, mensen met psychische klachten missen dit vaak. Zelf heb ik ervaring met ggz en ontwrichtende situaties, en ook ik heb dit gemist. Het liefst wil je praten met een ervaringsdeskundige, iemand die jouw problemen herkent. Daarom wilde ik graag in de ggz werken.

Al een tijdje was ik bezig met scholing en cursussen. Tijdens een van die cursussen vertelde iemand me over ZorgStart. Ik was zo enthousiast dat ik me direct heb aangemeld. Verwachtingen had ik niet, ik dacht: ik probeer het gewoon. Maar ik kreeg heel snel een reactie en kon daarna met het traject starten.

Ik wist al welke richting op wilde. Toch heb ik nog een gesprek met een coach gehad. Dat was heel fijn. Ze heeft me tips gegeven over mijn cv en solliciteren. En dankzij haar kon ik naar een speeddate-avond, waar een ZorgStart-coördinator me aan verschillende werkgevers heeft voorgesteld. MET ggz paste het beste bij mijn wens; ze waren op zoek naar nieuwe ervaringsdeskundigen én hadden leerplekken.

Inmiddels heb ik daar een contract voor 32 uur. Ik werk 28 uur en krijg daarnaast nog 4 uur de tijd voor mijn opleiding. Eén dag in de week ga ik naar school. Bij Fontys in Eindhoven doe ik de Associate degree Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn op hbo-niveau. Ik volg vakken als psychologie, agogiek en sociologie, en leer hoe ik mijn ervaring kan inzetten om anderen te helpen. Dat vind ik heel mooi en waardevol. En ik ben leergierig, dus het studeren is erg interessant. Na twee jaar kan ik instromen op de opleiding hbo Social Work. Misschien wil ik dat tegen die tijd doen.

ZorgStart gaf me net dat zetje dat ik nodig had. Een diploma voor werken in de zorg had ik niet. Ik wist niet welke organisaties er zijn en waar ik kon solliciteren. ZorgStart heeft contacten voor me gelegd en advies gegeven. Dat heeft mij heel goed geholpen. Mijn werk vind ik heel leuk, het geeft veel voldoening. Na mijn eerste week had ik op vrijdag weekend en kon ik niet wachten tot het weer maandag was. Dat heb ik mijn ZorgStart-coach laten weten, want dat was zo’n fijn gevoel!

Back To Top