De afgelopen jaren zijn er tientallen zorgdiploma’s uitgedeeld aan inwoners van de Gooi en Vechtstreek die kort daarvoor nog een bijstandsuitkering hadden en thuis zaten. De geslaagden volgden allemaal het traject van het WijkLeerbedrijf. Hier kunnen mensen met behoud van hun uitkering een mbo-opleiding niveau 1 of 2 volgen en tegelijkertijd stage lopen bij een zorgorganisatie. Vanuit het Sociaal Plein Hilversum hebben al veel inwoners vanuit een re-integratietraject de kans gekregen om deze route naar opleiding en werk te starten. Jan Vorstenbosch, klantmanager bij de Gemeente Hilversum, vertelt erover.
“Werken in de zorg brengt geluk”, meent Vorstenbosch. “Je kunt iets betekenen voor de medemens en dat komt ook het eigen welzijn ten goede. Een traject als het WijkLeerbedrijf of ZorgStart zorgt er daarnaast voor dat je als mens groeit. Je leert nieuwe vaardigheden en dat is een verrijking voor je leven.”
Vorstenbosch weet waarover hij praat. Via het Sociaal Plein verwezen hij en zijn collega’s al veel Hilversummers met een uitkering door naar het WijkLeerbedrijf. Zowel de studenten als de stage verlenende instellingen waar ze terechtkomen zijn positief over het werk-leertraject. “Hier ben je geen nummer, maar een mens”, verklaart Vorstenbosch het succes. “En veel deelnemers komen uiteindelijk ook in loondienst bij het bedrijf waar ze stage lopen.”
Individuele aanpak
ZorgStart hanteert dezelfde individuele aanpak. Deelnemers aan het traject krijgen een coach toegewezen die samen met hen kijkt of de zorg – en welke kant daarvan – bij hen past. Het grote verschil met het WijkLeerbedrijf is dat de deelnemers over het algemeen zij-instromers zijn die willen verkennen of de zorg iets voor hen is. Ook is er een verschil in de opleiding. Waar het WijkLeerbedrijf in Hilversum alleen gericht is op mbo niveau 1 en 2 en veel lessen klassikaal plaatsvinden, volgen ZorgStarters individueel een mbo-opleiding op niveau 3 of 4, of een hbo-studie.
Vorstenbosch: “ZorgStart is hierdoor echt een aanvulling op de zorgmarkt. Bij hogere niveaus horen immers ook andere zorgtaken. Zo kan je daarmee bijvoorbeeld ook in het ziekenhuis werken. En ZorgStart is echt een talentenexpertise. Tijdens de leerroute wordt duidelijk wat bij je past. Samen met de coach kijken deelnemers heel bewust naar de talenten en mogelijkheden binnen de zorg. Overigens kunnen ook deelnemers die geen uitkering – of geen werk hebben – zich aanmelden bij ZorgStart.”
Kijkje in de zorg
Voor zowel het WijkLeerbedrijf als ZorgStart is het volgens Vorstenbosch belangrijk dat deelnemers gemotiveerd zijn. “Voor beide trajecten geldt dat mensen het niet moeten volgen, maar mógen volgen. Ze mogen kosteloos een kijkje in de zorg nemen en zichzelf ontwikkelen. Hoe mooi is dat?”