Ga naar hoofdinhoud

“Door ZorgStart kunnen mensen kennismaken met de zorg. Het is al meerdere keren gebeurd dat mensen daardoor geraakt worden en voelen: dit is mijn plek. Dat vind ik heel mooi om te zien.” Aan het woord is Sari, zij is coach bij ZorgStart.

Sari doet intakegesprekken met deelnemers en coacht hen vervolgens door het traject. “ZorgStart is een heel laagdrempelige manier om te ontdekken wat de zorg te bieden heeft. Ik zie regelmatig mensen in een bepaalde levensfase die door omstandigheden op zoek zijn naar een andere baan. En er zijn deelnemers voor wie werken in de zorg een langgekoesterde droom is, maar die niet weten hoe ze het moeten aanpakken.”

Geïnteresseerden die zich aanmelden voor ZorgStart krijgen eerst een informatiefilm te zien. Spreek het ze dan nog steeds aan, dan kunnen ze zich opgeven voor een intakegesprek. Ze komen dan bij Sari of een van haar collega’s terecht. “Onlangs hebben we afgesproken dat degene die de intake verzorgt, ook de verdere coaching doet. Dat is heel fijn, want dan kan je vanaf het eerste moment samen afstemmen wat een kandidaat wil. Het oriënteren op werken in de zorg is vrij breed. Tijdens het traject komt vaak steeds beter naar voren welk werkveld het beste bij iemand past. Kandidaten ontdekken bijvoorbeeld met welke doelgroep ze graag werken.”

Succesvolle samenwerking
Het succes van ZorgStart ligt volgens Sari mede bij de samenwerking met zorgpartners. “Dat biedt veel mogelijkheden. Wat bij de ene organisatie misschien niet kan, kan bij de ander soms wel. Stel dat iemand in een functie wil werken die niet in een vacature staat, dan houdt het niet meteen op. Wij kunnen samen meedenken welke mogelijkheden er dan wél zijn.”

Een traject bij Zorgstart duurt gemiddeld drie tot zes maanden, vanaf de uitstroom naar een baan of – dat gebeurt ook – vrijwilligerswerk. “Mensen zijn van harte welkom om zich bij ons aan te melden. Wij coachen onze kandidaten, maar verwachten ook iets van hen. Meedoen aan dit traject vraagt inzet. Die motivatie is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Natuurlijk kan het soms door omstandigheden voorkomen dat het niet binnen een bepaald tijdspad lukt, maar dat kunnen we dan ook samen bespreken.”

Gelukkig door opleiding
De meeste ZorgStart-deelnemers zijn veertigplus, maar volgens Sari melden ook jongere mensen zich aan. “Al denk ik dat het niet zo aan leeftijd is gebonden. Mensen willen een stap richting de zorg maken en ZorgStart helpt hen daarbij. Soms komt het voor dat de zorg toch niet blijkt te passen. Dat is ook niet erg, want ze hebben het wel kunnen onderzoeken. En er zijn mensen van in de vijftig die nog een zorgopleiding volgen en daar gelukkig van worden. Dat is toch fantastisch?”

Back To Top